Цитата:
Як українець, у якого теж загинуло чимало рідні в часи Голодомору в 1932 – 1933 роки просто не можу не відреагувати на «творчість» Михайла Задорнова… Накипіло… Але я умисно в своєму зверненні утримаюся від «епітетів» на адресу Задорнова щодо його убогого жарту стосовно Голодомору і не буду зайвий раз шубуршити пам'ять мільйонів закатованих і не лише українців. Я спеціально вчора ввесь вечір переглядав всі виступи цього «коміка», тож тема для звернення є…
не Шановний пане Задорнов!
Я чудово розумію, що Ви, образившись через свою непотрібність в США, і через англомовну безграмотність не спромігшись відрізнити чоловічій туалет від жіночого, на американців розлютилися…
Зі своїм гаслом «Американцы тупые» Ви вже давно перетворилися для мене в флагман самої неосвіченої і самої відсталої частини російського населення.
Але чомусь даже освіченим, але гигикаючим під це його дуркувате гасло в голову мабуть жодного рау не прийшло, що пан Задорнов свої розглагольствування про «американську тупість» поширює через You-Tube, розроблений в Каліфорнії, через інтернет, розроблений в США, на комп'ютері, створеному в Силіконовій Долині.
Пане Задорнов, а до США Ви літали через океан, щоб заробити американських доларів і подивитися «тупу Америку», на винайденому в штаті Огайо літаку. Сидите Ви з американським стільниковим телефоном під електричною лампочкою, винайденою Едісоном.
Джинси, як і половина Вашої «публіки», Ви не носите. Виступаєте в холщових юрючках, на кшталт «провінційного інтелігента» із Пскова, хоча інтелігентом, не зважаючи навіть на батька-письменника, Вас назвати язик не повертається. Провінціалом – так. Чому так? Та тому, що як на мене, то інтелігентні люди не дозволять собі обговорення і судження питань в яких нічогісінько не розуміють. Один із них – США. Другий – Ізраїль і євреї. Третій – археологія і історія… І ось тепер Вас ще й в Голодомор занесло…
"Почему американцы не играют в КВН?» – питає Задорнов у своєї «публіки"… «Потому что они тупые!» – хором відповідає його «публіка"…
Пане Задорнов, як людина з технічною освітою Ви маєте знати, що в США передачі типу КВК існували, коли в Європі ще телевізорів не було. В 1927 році майбутній президент США Гувер вів свою виборчу кампанію по телебаченню. В 1950 році в США 6 мільйонів родин, тобто 24 мільйона чоловік, дивилися телевізори, в 1960 році – 200 мільйонів американців мали домашні телевізори і дивилися десятки телепередач, де в веселощах, винахідливості і знаннях змагалися представники американських університетів, міст та родинні команди. Про те, що практично всі російські телевізійні передачі (особливо ток-шоу) копіюються з американського телебачення, Ви пане Задорнов, околачуючись на телестудіях, просто не можете не знати.
Дивно, що ідея обговорювати «тупость» або «не тупость» американців прийшла в голову людині з технічним дипломом. Я розумію, філолог із такого-сякого педінституту міг не знати, але столичні технарі-то розуміли т- навіть по випадково знайденим уривкам із статей і книжок – рівень досконалості і відриву США від інших країн світу, особливо в авіаційній і автомобільній промисловості. Невже технар Задорнов не знав, що ще в 1906 році в Америці уже було конвеєрне виробництво автівок, яке призвело до повної автомобілізації країни на початку 20-х років минулого сторіччя, коли не те що в Росії, а й у Європі автівок було занадто мало?
Ну, читали ж Ви напевно «Грозьдья гнева» Джона Стейнбека – невже не захотілося дізнатися, чому збідніла фермерська родина в період Великої Депресії і пилової бурі, знищившої посіви в Оклахомі, перебирається в Каліфорнію на своєїй особистій вантажівці, такій величезній, що в ній ночує бабуся із молодятами. І їдуть вони в такому ж потоці і таких же вантажівок інших збіднівши фермерів.
Автівки в США були такі дешеві, що в 20-х роках минулого сторіччя вартість авто – 800 доларів – становила всього 42 % середньої річної зарплатні. Довідка для сміху: через пів сторіччя, в 1976 році, в СРСР авто «Жигулі» обходилися в 6 середніх річних зарплат, тобто в 14 разів дорожче, не кажучи вже про багаторічну чергу.
"Тупые американцы» уже понад 100 років (1901) тому відкрили програми вищої освіти медсестер. Медсестра повинна закінчити школу (12 років) і 4 інтенсивних курса коледжу, що кардинально змінило якість обслуговування в шпиталях.
Згадайте медсестру в радянській лікарні, яка робить уколи однією і тією ж тупою голкою. Вісім класів школи (на трійки), 2 роки медучилища і 70 рублів (нині – доларів) зарплатня. І це половина російської охорони здоров'я.
Пояснити Вам «не тупому» Задорнову, що в США 80-90 річним бабусям і дідусям роблять науково-фантастичні операції на серці, позвоночнику, зберігаючи їм життя і рухомість мінімум на ще років на 10? Не багатіям, а бідним емігрантам: росіянам, українцям, в'єтнамцям, євреям, китайцям. Їм безкоштовно роблять операції вартістю по 200 – 300 тисяч доларів. Люди живуть по 90 – 100 років… «Тупые американцы» їм це забезпечили.
Чи може розповісти Вам пане Задорнов про безкоштовні їдальні і клініки для безхатченків в кожному місті, які дають можливість вижити людям, які в Вашій Росії передохли б на вулицях?
Чому Ви пане Задорнов мовчите про те, як «тупые американцы» живуть в своїх будинках, розшукуючи один одного по поверхам? В будинках, які чим далі від великих міст, тим більше за розмірами. І дійшла би до Вас ще одна жахлива істина, що «тупые американцы» не пруться всі, як очумілі, в одну столицю, єдине місто, де можно заробити, яка вже перевантажена людьми як Шанхай, а живуть рівномірно і гарно як в маленьких містах так і в великих.
Мовчите Ви пане Задорнов і про те, як американські аеропорти, розміром з космодроми, де одночасно сідають і піднімаються в повітря десятки літаків. А кількість пасажирів майже мільярд в рік. Тобто кожен мешканець США, включно малят і людей похилого віку, повинен щорічно кудись тричі чи то і більше. І за рік жодного смертельного випадку на комерційних авіалініях…
Мовчите Ви і про американські авіаносці – про справжні плавучі міста з 5 тисячними екіпажами які рухаються по океанам і морях на великій швидкості, з атомними реакторами, з апаратами, які перетворюють декілька тисяч галонів морської води за день в прісну, з трьома шпиталями на борту, з кафетеріями, які забезпечують триразове гаряче харчування з овочами і фруктами на ввесь персонал. Такі авіаносці припливають до зруйнованих землетрусами і цунамі містам, подають електроенергію, кафетерії забезпечують всіх харчуванням. В США таких авіаносців 12. В Німеччині, Франції, Норвегії, Швеції їх немає.
Досвід побудови велетенських кораблів створив американські круїзні лайнери, на яких сьогодні подорожують мільйони – диво доступної розкоші, давше людям можливість зі скромними статками побачити світ.
Я розумію, що Ви пане Задорнов, ніде не бувший, окрім своїх убогих конвертиків для емігрантів, нічого в Америці побачити не змогли. А навіть як би і побачили, то мало щоб зрозуміли. На моє глибоке переконання, Вашою трагедією є комплекс національної неповноцінності, якою, нажаль страждає певна кількість росіян. Ви собі подібних від цього комплексу «лікуєте» археологічними і лінгвістичними теоріями, розповідаючи толпам напівдеревенських простаків, що хтось від них результати розкопок в таємниці тримає. А не приховували б, то ввесь би світ знав, що світова цивілізація, включаючи санскрит, вийшла із Росії…
Ах да, пане Задорнов, мало не забув, є ще одна «проблема» з «американской тупостью» і Вами. В своєму реплізі Ви обіграли, що, як і вся радянська «полуобразованщина», «Вітхий Завіт» не читали. Так от, для людини, натякающої в своїй автобіографії, що Ви дворянської крові, соромно! Пам'ятаєте, в «Анне Карениной» Олексій Олександрович Каренін вчить маленького Сергійка «Вітхому Завіту»?
Так ось, більшість «тупых американцов» «Вітхий Завіт» разом з «Новим» читають регулярно уже понад 500 років – ще з тих самих часів, як були англічанами при королеві Єлизаветі. По неділям обов'язково – притому в церквах. І не лише читають, але і багацько на пам'ять знають…
В кожному готелі і дешевому мотельчику «Вітхий Завіт» і «Новий Завіт» лежать в тумбочках, під рукою. Ось це читання Біблії і створена ними національна ментальність зробили США унікальною країною, об'єктом захоплення і взірцем для нормальних людей. А також об'єктом заздрощів і ненависті тупих і убогиг, таких, як ні кому не потрібний в Америці, та і не занадто потрібний і в Росії з його бердовим язичництвом провінційний Задорнов.
Хочете відверто? Мені Ви нагадуєте нещасного з інвалідного візка, який намагається висміяти чемпіона, вигравшого марафон. Але що з Вас взяти?